Metode de cultură

Răsaduri.

CAP Gurbănești cultivă propriile răsaduri, numai din semințe de la fructe selecționate în anul anterior.

CAPG_20144

Răsadurile la finalul lui februarie 2014

Aceasta garantează plante aclimatizate, puternice, fără boli. Acordam o atentie deosebita sanatatii plantelor inca de la stadiul de samanta pentru ca numai plantele sanatoase pot produce rosii cu cel mai bun gust si valori nutritive. Rosiile sunt stropite regulat inca din faza de rasad cu decocturi din diverse plante (urzici, coada calului, musetel, lucerna) pentru un aport de substante minerale si microelemente pretioase care le fac sa fie mai rezistente in lupta cu bolile si daunatorii.

Monitorizare

Temperaturile pe paturile de răsaduri

Temperaturile răsadurilor au fost monitorizate electronic în fiecare minut și publicate pe internet pentru a fi păstrate în zona optimă. Temperaturile au fost monitorizate în 5 puncte diferite și au dat informații importante care ne vor ajuta să optimizăm sistemul de încălzire.

Cultură

În 2014 ne-am mutat cu ferma pe un teren nou, lângă Gurbănești, unde avem loc de extindere. Cultivăm 5000 metri pătrați în aer liber și 2500 mp în 5 solarii.

Ferma2014

Ferma CAPG în 2014

Am decis să cultivăm în solarii exclusiv pentru protecția plantelor și reducerea tratamentelor. (În 2013 am avut probleme serioase cu grindina) Terenul e îngrășat exclusiv cu mraniță. Toate acestea contribuie la sporirea fertilitatii si vietii solului pentru ca de pe un sol viu se culege hrana vie.

Mraniță

Mranița e pusă pe rânduri în solarii

 

Tratamente

Pentru cultura din câmp, facem un minim de stropiri cu fungicide alternative, în perioada de început, în special pentru combaterea manei. Cantitățile folosite sunt mici, mult sub nivelul practicat curent de marii cultivatori, și sunt profilactice. Hrănim plantele foliar cu zeama de urzici si lucerna pe tot parcursul verii si, in combinatie cu practicile agricole corecte, am minimizat atacul bolilor si daunatorilor pentru a folosi la minim substantele chimice de combatere. Practicam rotatia culturii si credem ca cel mai bun pesticid este cunoasterea culturii si a particularitatilor sale.

Plantele din solarii sunt stropite doar în cantități foarte mici, pentru a preveni mana. Solariile sunt protejate cu plase de insecte pentru a împiedica răspândirea bolilor.

One Comment

  1. Buna ziua.
    Am vazut sumarul tehnologiei pe care o aplicati la cultura tomatelor si asi dorii sa va impartasesc cateva produse microbiologice pe baza de ciuperci impotriva bolilor si daunatorilor din sol si de pe frunza.Aceste produse sunt avizate in cultura ecologica.Dozele sunt foarte mici,de exemplu 250-350 g/ ha impotriva manei.Cost 70-100 ron / ha.Folosind aceste ciuperci nu trebuie sa aveti problema rotatiei ,puteti sa plantati si in monocultura.Au un rol de stimularea cresterii productiei deoarece curata solul de boli si daunatori care afecteaza radacina plantei.Mai mult pe siteul www:protectieplante.ro sau in e-mail.
    Cu stima: drd ing. Szabó György

Leave a Comment